top of page

RECEPT: rozijnenbolletjes


[ingrediënten voor 8-10 rozijnenbolletjes]

#1 + 1/4 cup rijstmeel

#1/2 cup aardappelzetmeel

#1/3 cup tapiocameel

#7g gedroogde gist

#2el lauw water

#150ml lauwe rijstmelk

#2el kokosolie

#6el kokosbloesemsuiker

#1 eitje op kamertemperatuur

#1/2tl zout


#1 + 1/2 cup rozijnen

#1tl vanillepoeder


#1 eigeel + 1tl water om te bruinen



[howto - voorbereiden deeg]

Oven voorverwarmen op 40-50°C.


Los de gist op in het lauwe water.

Kokosolie & kokosbloesemsuiker oplossen in de lauwe rijstmelk en goed mengen.


Zeef het rijstmeel, aardappelzetmeel & tapiocameel door een fijne zeef in een mengkom en meng het goed door elkaar.

Maak een gaatje in het midden van het meel en doe daar het eitje en de opgeloste gist in. Meng met het meel.


Strooi nu het zout langs de rand van je meel zodat het niet rechtstreeks in aanraking komt met de gist anders wordt de werking van de gist afgeremd.


Gebruik een handmixer met kneedhaken om het deeg te kneden terwijl je er geleidelijk de rijstmelk met kokosolie en kokosbloesemsuiker aan toevoegt. Kneed tot je een glad beslag hebt.


Beslag afdekken en ongeveer 30 minuten laten rijzen in je warme oven.



[howto - voorbereiden rozijntjes]

Doe deze in een kom en roer er vanillepoeder door.



[howto - voorbereiden koffiekoeken]

Haal na 30' het gerezen deeg uit de oven om het opnieuw kort te kneden met de handmixer.

Hou de oven op 40-50°C.


Schep de rozijntjes rustig en voorzichtig door het deeg.

Ik heb een cupcake-bakblik gebruikt en cupcake-bakpapiertjes om de rozijnenbolletjes in vorm te krijgen & houden. Het deeg is te zacht om het zonder vorm te bakken. Je kan ook hittebestendige kopjes gebruiken of als je grote ovenbestendige koekvormpjes hebt kan je het deeg ook daarin verdelen.

30 minuten laten rijzen in je warme oven.



[howto - afbakken rozijnenbolletjes]

Meng 1 eigeel met een klein beetje water.


Haal na 30' de gerezen rozijnenbolletjes uit de oven en verhoog de temperatuur van de oven naar 160°C.


Bestrijk de rozijnenbolletjes met het eigeel zodat de rozijnenbolletjes mooi bruin worden tijdens het bakken. Als je nog een leeg cupcake-bakje hebt kan je daar een beetje water ingieten, anders zet je een vuurvast schaaltje met water mee in de oven.


20-25 minuutjes bakken op 160°C.


Laten afkoelen op een koelrooster en dan ... smullen maar!



[noot]

Vers gegeten hebben deze rozijnenbolletjes een textuur zoals sandwiches.

Ze blijven verrukkelijk, maar worden een beetje steviger als je ze bewaart.


Als dit recept je aanspreekt kijk dan zeker ook even bij mijn koffiekoeken met appel!




recepten
archief
sociale media
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
bottom of page