Lochterdijk 6

3910 Pelt

TANJA VAN BEEK

gezondheidstherapeut

levensstijlcoach

mail@tanjavanbeek.be

+32 (0)486 714 491

+32 (0)11 941 088

© 2019 Tanja Van Beek - Rauw Leven

[privacyverklaring - disclaimer]

 

RECEPT: koffiekoeken met appel

11.12.2017

 [ingrediënten voor 5-8 koffiekoeken]

#1 cup boekweitmeel (of rijstmeel of een combinatie)

#1/2 cup aardappelzetmeel

#1/3 cup tapiocameel

#7g gedroogde gist

#1,5el lauw water

#150ml lauwe cashewmelk (of andere plantaardige melk)

#2el kokosolie

#6el kokosbloesemsuiker

#1 eitje op kamertemperatuur

#1/2tl zout

 

#2 grote appels

#1tl Ceylon kaneelpoeder

#1/2tl vanillepoeder

#3el kokosbloesemsuiker

#snufje zout

 

#1 eitje om te bruinen

 

 

[howto - voorbereiden deeg]

Oven voorverwarmen op 40-50°C.

 

Los de gist op in het lauwe water.

Kokosolie & kokosbloesemsuiker oplossen in de lauwe cashewmelk en goed mengen.

 

Zeef het boekweitmeel, aardappelzetmeel & tapiocameel door een fijne zeef in een mengkom en meng het goed door elkaar.


Maak een gaatje in het midden van het meel en doe daar het eitje en de opgeloste gist in. Meng met het meel.

 

Strooi nu het zout langs de rand van je meel zodat het niet rechtstreeks in aanraking komt met de gist anders wordt de werking van de gist afgeremd.

 

Gebruik een handmixer met kneedhaken om het deeg te kneden terwijl je er geleidelijk de cashewmelk met kokosolie en kokosbloesemsuiker aan toevoegt. Kneed tot je een glad beslag hebt.

 

Beslag afdekken en ongeveer 30 minuten laten rijzen in je warme oven.

 

 

[howto - voorbereiden appeltjes]

Schil de appels.

Gebruik een dunschiller om brede, maar dunne reepjes appel te bekomen.

Doe deze in een grote mengkom en roer er kaneel, vanillepoeder, kokosbloesemsuiker en een snufje zout door.

 

 

[howto - voorbereiden koffiekoeken]

Haal na 30' het gerezen deeg uit de oven om het opnieuw kort te kneden met de handmixer.

Hou de oven op 40-50°C.

 

Schep de appeltjes rustig en voorzichtig door het deeg.

Leg een bakpapier op je ovenplaat en verdeel het deeg in 5 tot 8 gelijke porties over de bakplaat. Als je grote ovenbestendige bakvormen hebt kan je het deeg ook daarin verdelen.

[als je handig & geduldig bent kan je het deeg uitstorten op en dik uitspreiden over een licht ingevet siliconen bakvel, daarover de appeltjes verdelen en dan voorzichtig oprollen of dichtvouwen → vervolgens verdeel je de deegrol in 5-8 gelijke delen en leg je die op een bakpapier op je ovenplaat]

 

Opnieuw afdekken en 30 minuten laten rijzen in je warme oven.

 

 

[howto - afbakken koffiekoeken]

Kluts een eitje met een klein beetje water.

 

Haal na 30' de gerezen koffiekoeken uit de oven en verhoog de temperatuur van de oven naar 160°C.

 

Bestrijk de koffiekoeken met het losgeklopte eitje zodat de koffiekoek mooi bruin wordt tijdens het bakken.

20-25 minuutjes bakken op 160°C.

 

Laten afkoelen op een koelrooster en dan ... smullen maar!

 

 

[noot]

Ik haalde inspiratie voor dit recept uit het recept voor de klaaskoeken van de Vlaamse Coeliakievereniging. Dat recept is ook een mooie basis voor glutenvrije sandwiches.

 

 

 

delen op Facebook
delen op Twitter
Please reload

recepten

RECEPT: Café Noir Koffietaart

25.01.2019

1/10
Please reload

archief
Please reload

sociale media
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon