top of page

het belang van goed kauwen


Een vlotte spijsvertering, meer opname van voedingsstoffen, verzadigd met minder eten (dus een slankere lijn) en een sterk gebit zijn enkele voordelen die goed kauwen met zich meebrengt. [opgeblazen gevoel & winderigheid voorkomen] De voorvertering van koolhydraten (zetmeel & suikers) gebeurt in de mond onder invloed van enzymen die zich in ons speeksel bevinden. Hoe beter de voorvertering verloopt, hoe beter ook de vertering in de dunne darm en navertering in de dikke darm zal verlopen. Daardoor worden er meer voedingsstoffen opgenomen en is er minder kans op gisting, wat een opgeblazen gevoel en winderigheid met zich meebrengt.

[slankere lijn] Door rustig te eten, goed en voldoende lang op je eten te kauwen, geniet je al gauw 15 tot 20 minuten van je maaltijd. En laat dat nu net de tijd zijn die je lichaam nodig heeft om tot een verzadigingssignaal te komen. Dus in plaats van op 5 minuten alles weg te werken en nog een tweede portie bij te nemen, kan je beter rustig & bewust genieten van je eerste bord tot je verzadigd bent. Je gaat zonder honger van tafel en houdt er een slankere lijn aan over. En let op → een opgezette buik is geen verzadigingssignaal, wel een alarmsignaal voor overeten!

[betere mondhygiëne] Door goed en lang genoeg op je eten te kauwen is er meer speekselproductie. Speeksel zorgt er niet alleen voor dat je eten beter verteert, het zorgt er ook voor dat je mond, tanden & tong beter beschermd zijn.

[meer genieten] En tot slot ook nog even benadrukken dat het veel plezieriger wordt om te koken en te tafelen. Er is meer waardering voor je kookkunsten omdat elke hap ten volle beleefd wordt. Je leert je eten beter kennen, het wordt intenser en intiemer beleefd omdat je nieuwe aspecten van de smaken zal ontdekken.

Veel eetplezier en als je vanaf nu beter en langer op je eten gaat kauwen hoor ik graag binnenkort van je hoe het je bevalt!

Warme groeten, Tanja

Comentários


recepten
archief
sociale media
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
bottom of page