top of page

neusspoelingen: wanneer & hoe

[bij sinusitis - verstopte neus - allergie - hoofdpijn]

Neusspoeling met een netipot komt voort uit de Ayurvedische traditie.

Sommige mensen doen het dagelijks. Ik doe het meestal op het moment dat ik verkouden ben, een verstopte neus of sinusitis heb. Het kan ook verlichting geven bij hoofdpijn en bij allergie die samengaat met gezwollen & geïrriteerde neusslijmvliezen.

Dagelijks of met regelmaat op deze manier de neus spoelen zou preventief werken tegen sinusitis.

[benodigdheden] # 1 netipot of neuskannetje # 9 gram of anderhalve koffielepel zout → niet gejodeerd! → himalaya- of zeezout zijn ideaal # 1 liter lauwwarm zuiver bron- of gefilterd water

[howto] Ik doe de neusspoeling het liefst 's avonds voor het slapengaan, maar het kan op elk moment van de dag. Als ik sinusitis heb dan doe ik het zowel 's morgens als 's avonds. Ik kan natuurlijk niet zeggen wat voor jou het beste is, volg hierin vooral je gevoel.

Los het zout op in het lauwwarme water. Giet een deel van deze zoutoplossing in je netipot of neuskannetje. Buig je hoofd voorover boven een waskom of lavabo en draai het naar links of rechts, hou daarbij je neus steeds iets hoger dan je lippen. Adem door je mond en plaats het uiteinde van het schenktuitje van de netipot in het nu bovenliggende neusgat zodat dit afgedicht wordt. Terwijl je je mond een beetje openhoudt giet je langzaam de zoutoplossing in je neus. Vrijwel meteen loopt het water er langs het andere neusgat weer uit. Als dat niet gebeurt, verplaats je hoofd dan een beetje. Als de netipot leeg is zet je hem opzij, breng je je hoofd weer recht en adem je met kracht uit door beide neusgaten zodat het water dat nog in je neus zit eruit geblazen wordt (LET OP: blaas uit door beide neusgaten, hou dus NIET 1 neusgat dicht). Schrik niet als er dan (veel gekleurd) snot of slijm mee uit je neus loopt ... dat is een goed teken!

In mijn netipot gaat +/- 250ml water en ik doe meestal 2 keer hetzelfde neusgat voor ik wissel van kant. Voor ik van kant wissel snuit ik mijn neus ook nog eens een paar keer.

Als je klaar bent, je netipot goed afgewassen en alles opgeruimd hebt is het slim om nog even je hoofd onderste boven te houden en zijwaarts (in beide richtingen) te draaien boven de waskom (of boven het bad) en krachtig door de neus uit te ademen zodat eventueel achtergebleven water nog verwijderd kan worden.

Vind je het makkelijker om het even gedemonstreerd te zien, bekijk dan dit filmpje.

[belangrijk] Reinig de netipot of het neuskannetje goed na gebruik. Onderbreek de neusspoeling meteen als het pijn doet. Je zou het nog eens kunnen proberen met minder zout, maar als het ook dan nog pijn doet of fel irriteert ga dan even langs bij de huisarts voor controle. Bij dagelijks gebruik zou ik zelf om de 3 weken een pauze inlassen van minimaal 1 week. Deze informatie is uiteraard geen medisch advies en het is aangewezen om een dokter te raadplegen over je klachten, zeker als je er al een tijdje last van hebt.

Comentarios


recepten
archief
sociale media
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
bottom of page